ylogotherapy@gmail.com
ylogotherapy@gmail.com
אמרו כן לחיים
משמעות היא בגדר צורך נפשי אמיתי. כולנו צריכים סיבה, מטרה או תכלית. כשאנחנו חשים שיש משמעות ממשית למעשיינו ולחיינו – הבריאות הנפשית שלנו משתפרת ואיתה גם רמת התפקוד. מחפשים משמעות?
לוגותרפיה – חיפוש משמעות מצוי בליבת הקיום האנושי, וחוצה דורות ותרבויות. מחקרים רבים מצביעים על תפקידה המרכזי של משמעות בחיים ברווחה נפשית ופיזית, כמו גם כמרכיב מפתח בהתמודדות עם מצבי משבר וסיכון.
לוגותרפיה” – תרפיה באמצעות משמעות, היא גישה טיפולית וייעוצית אקזיסטנציאליסטית ייחודית
ואפקטיבית שנוסדה ע“י ויקטור פראנקל (מחבר, בין היתר, הספר “האדם מחפש משמעות“) ונחשבת לזרם הוינאי השלישי בפסיכולוגיה, לצד הפסיכואנליזה של פרויד והפסיכולוגיה האינדיוידואלית של אדלר.
הלוגותרפיה פונה אל האנושי שבאדם ומחזקת את כוחותיו הפנימיים ואת מימד הרוח האנושית, אליה קשורות תכונות כמו ערכים, דמיון, הומור, יצירתיות, אחריות, אמפאתיה, אהבה, היכולת להתעלות עצמית, וכמובן, השאיפה למשמעות, הייחודית לאדם.
הלוגותרפיה מדגישה את העוצמות הקיימות באדם, עוסקת בטיפוח יכולותיו החבויות ומכוונת אותו למצוא משמעות בחייו, תוך בחירה ונטילת אחריות. בדרך זו היא מקנה לבני האדם כוחות פנימיים וחוסן נפשי, המאפשרים להם למצוא טעם לחייהם ומצמצמות את תופעות סינדרום הריק הקיומי (תוקפנות, אלימות, התמכרות, דיכאון ועוד).ֿ
הלוגותרפיה דוגלת שכדי לחיות זקוק האדם למשהו שעבורו כדאי לחיות וכי למשמעות יש ערך הישרדותי בעולם. לפיכך, הלוגותרפיה מבוססת על תהליך המכוון את המטופל לחפש אחר משמעות ולמצוא אותה, ותפקידו של הלוגותרפיסט הוא להרחיב את שדה הראייה של המטופל, עד שיכיר את הטווח המלא של הערכים שלו והמשמעויות שלהם.
הנחות היסוד של הלוגותרפיה
א) החיים משמעותיים בכל מצב – מימד המשמעות הוא מימד בפני עצמו , מעל האדם
ב) השאיפה למשמעות– כוח מוטיבציוני והשרדותי החזק ביותר אצל האדם (כיסופים למקור)
ג) חופש הרצון – החירות לנקוט עמדה בכל תנאי.
תפקיד הלוגותרפיה לא לתת תשובות אלא להניע למציאתן ולגילוי המשמעות אצל כל אדם. מטרתה להפוך את ה”עצמי האמיתי” למודע יותר כדי שיזכר בזהותו האמיתית
כל אחד מוכרח לגלות את המשמעות הייחודית לו לפי יכולתו והבנתו ומתוך מאמץ מודע. לא ניתן להעניק למישהו אחר משמעות אולם ניתן לעזור לאדם לנקוט צעדים שיובילו לגילוי המשמעות הייחודיים לו בחייו. הלוגותרפיסט משמש מורה המסייע בגילוי זה.
רצון למשמעות: החתירה הבסיסית של האדם האנושי למצוא ולהגשים משמעות ותכלית קונקרטית בקיום האישי (Frankl, 1969, p. 35 and Frankl, 2010, p. 62). הרצון למשמעות הוא אחת משלוש אקסיומות שעליהן מתבססים הלוגותרפיה והניתוח הקיומי. נקרא גם חופש הרצון, והרצון למשמעות בחיים.
השאיפה למשמעות: Will to meaning – חתירתו הבסיסית של האדם האנושי למצוא ולהגשים משמעות קונקרטית ומטרה בקיום האישי (Frankl, 1969, p. 35; Frankl, 2010, p. 62). הרצון למשמעות הוא אחת משלוש אבני היסוד עליהן מבוססת הלוגותרפיה והניתוח הקיומי.
חופש הרצון: Freedom of the will יכולתו של האדם האנושי לבחור “לנקוט עמדה בכל התנאים העומדים בפניו” (Frankl, 1969, p. 16). חופש הרצון מנוגד לדטרמיניזם, אך אינו מרמז על חופש מתנאים בחיים. חופש הרצון הוא אחת משלוש אקסיומות שעליהן מבוססת הלוגותרפיה והניתוח הקיומי.
השיטה מטפלת במגוון נושאים ותסמונות:
היא גם עוזרת לאוכלוסיות ספציפיות ולגילאים שונים:
הורות
ילדים מגיל 8
מתבגרים
מבוגרים – גברים ונשים
חיילים ואחרי צבא
אשמח לעזור לכם לגלות את דרככם המיוחדת ולחוש שליטה בחיים.
השאירו פרטים למטה ואחזור אליכם.
החיפוש אחר משמעות קשור באופן הדוק עם החרדה הבלתי נמנעת המלווה את האדם במהלך חייו ועם השאיפה לחיות חיים אותנטיים.
חרדה מהווה אינדיקציה לרמת המודעות של האדם כאשר האדם חש חרדה בעצם ניתנת לו האפשרות לבחון את חייו ולחפש אחר משמעות חייו ולחיות חיים אותנטיים.
על פי הגישה האקזיסטנציאליסטית, לא ניתן להעלים את החרדה של האדם אך הגדרת פשרה עשויה לצייד את האדם בהתמודדותו עם האתגרים בחייו.
לחיות חיים אותנטיים משמעותו לחיות חיים משמעותיים תוך עשייה, התלהבות ומוטיבציה ובכך האדם מצויד בתחושת אומץ וחוזק במסע חייו.
בהיותנו בני אדם כולנו נעים על אותו מסלול חיים שבין הלידה ולמוות אך כל אדם בוחר לחיות את חייו על פי מעשיו אמונותיו והשקפת עולמו.
כשם שכל מסע של אדם שונה במהותו ממסעו של אדם אחר כך גם מציאת המשמעות.
עמקים ופסגות אישיים הם טבעיים ממש כמו הפסגות והעמקים הגיאוגרפים שאפשר לראות על פני כדור הארץ. ניתן למצוא את שני הסוגים שיא ושפל פזורים וקשורים זה לזה בדרכים דומות. ניתן להרגיש בשיא בתחום מסוים ובשפל בתחום אחר, זה קורה לכל אדם בעולם ובכל תרבות, זהו חלק מהמהות האנושית.
לכל אדם יש מגוון רחב של רגעי שפל ושיא במהלך חייו. כשם שאין שני אנשים בעולם שעוברים את אותה חוויה כך גם מציאת משמעות חיים היא עניין סובייקטיבי ותהליכי.
מציאת המשמעות עשויה להשתנות במהלך החיים בהתאם לנסיבות חייו של האדם.
לעיתים עניין חיפוש המשמעות מגיע כאשר אדם ניצב מול סבל נוראי, סוף מחנק וכו‘
פרנקל אחד ממיסדי הגישה, שהיה עד לזוועות השואה מצא כי אנשים שהייתה להם סיבה לשרוד כמעט עם כל הקשיים והסבל אותם חוו במהלך שהותם בגטו אפילו בתנאים לא אנושיים.
פרנקל מצא הארה באמירה של ניטשה שטוענת כי “מי שיש לו למה יכול להתמודד כמעט עם כל איך” מציאת הפשר נותנת לאדם את התקווה לשרוד כמעט עם כל דבר ואפילו למצוא את המשמעות בסבל.
מציאת משמעות היא מסע שהאדם צריך לעבור בעצמו מתוך חקירה אמיתית ומעמיקה אל תגליות ותובנות אישיות שלו. מציאת המשמעות היא השאיפה לחיות חיים אותנטיים.
על מנת להתמודד עם העליות והמורדות של החיים חשוב להאזין עם הלב והראש ולמלא את סיפור חייו של האדם בחוויות האישיות כדי לגלות מה נכון עבורו.
הטיפול האקזיסטנציאליסטי שם למטרה ראשית את מציאת המשמעות בחייו של האדם אך, מציאת המשמעות יכולה להתקיים רק אם האדם מוכן להתעמת עם הפחדים שלו ומציאות חייו.
העצמי של האדם מורכב מארבעת מימדי הקיום האנושי וכל השתנות נסיבות חייו עשויה לשנות את הקונפליקטים שאיתם הוא מתמודד בכל מימד ומימד .
עמקים ופסגות אינם רק התקופות הטובות והקשות שעוברות על האדם הם גם התחושה הפנימית והתגובות שלו לאירועים חיצוניים.
השביל המוביל בין העמק לפסגה מופיע כאשר האדם בוחר לראות את הדברים אחרת.
ברגע שאדם עוצר ושואל מהי משמעות חייו הוא מתקשה אחר כך להמשיך דרכו כעיוור והמשך חייו יהא תלוי בלקיחת האחריות על חייו ובחירת דרך ההתמודדות עם האתגרים השונים והבלתי נמנעים.
הדרך לגילוי משמעות חייו של האדם עשויה להתרחש בשני מישורים פרטי וכללי.
אדם יכול לחיות חיים שלמים מבלי להעניק משמעות לחייו, חיים שכאלה הם חיים על “אוטומט” חיים שאינם נחווים מתוך בחירה או חופש אלא מתוך הכרח וביטחון אשלייתי.
אדם שממשיך להתעלם משאלות הקיומיות ומדחיקתן בצורה כזו או אחרת בעצם נמנע מלחיות את חיו.
השלב הראשון בטיפול הוא שלב של מפגש וחיבור. ייתכן וזו תהיה הפעם הראשונה בה תרגישו שמישהו פוגש אתכם באמת.
זה שלב של היכרות שלכם עם עצמכם, ושל היכרות בינכם לבין המטפל. זה השלב בו תחליטו אם אתם מוכנים להתחיל בתהליך.
בשלב השני של הטיפול הנפשי – אנו מממקדים את הנושאים העיקריים בהם ברצוננו לעסוק.
השינוי מתחיל להתרחש אט אט על ידי מפגש עם הכאב ועל ידי עיבוד החוויות הקשות, כמו גם על ידי חיבור שלכם לכוחותיכם, ופשוט לעצמכם.
לעיתים התהליך מתרחש מאליו – ומעצם ההתחברות מתרחשת צמיחה. אך לעיתים התהליך הוא לא פשוט. הוא דורש מאבק, מאמץ, העזה. הוא דורש חזרה ובירור הרצון שוב ושוב כדי ליצור חוויה חדשה.
במהלך התהליך תלמדו ותקבלו כלים מגוונים להתנהלות והתמודדות בחיים עם מצבים יומיומיים כמו גם עם מצבים מאתגרים בחייכם
מתוך ההתחברות שלכם לעצמכם – השמחה שהיתה חבויה מאחור פורצת החוצה וממלאת את חייכם!
כעת אתם חופשיים להגשים את עצמכם בתחומי חייך השונים האישיים והמקצועיים.
חלק מהתהליך הוא לגלות מחדש אילו תחומים אתם מעוניינים להגשים בחייכם – ולמצוא את הדרך אליהם.
זכויות יוצרים © Psychole Template Kit מאת Jegtheme 2023. כל הזכויות שמורות.