yoniyosha@icloud.com
yoniyosha@icloud.com
ייעוץ פילוסופי הוא צורת טיפול המשתמשת בחשיבה ובעקרונות פילוסופיים כדי לעזור לאנשים להבין טוב יותר את האתגרים האישיים והפסיכולוגיים שלהם ולטפל בהם. בניגוד לייעוץ פסיכולוגי מסורתי, המתמקד בטיפול בהפרעות בריאות הנפש, ייעוץ פילוסופי עוסק יותר בסיוע לאנשים לחקור ולהבהיר את הערכים, האמונות והמטרות האישיות שלהם, ולקבל החלטות מושכלות ומנומקות יותר בחייהם.
אחד ההיבטים המרכזיים של ייעוץ פילוסופי הוא חקר הערכים והאמונות. ערכים הם העקרונות והאידיאלים המנחים את ההתנהגות והבחירות שלנו. הם יכולים לכלול דברים כמו כנות, יושרה, חמלה וכבוד. אמונות הן האמונות וההנחות שאנו מחזיקים לגבי העולם ועצמנו. הם יכולים לכלול אמונות לגבי טבע המציאות, משמעות החיים וטבע החוויה האנושית.
בייעוץ פילוסופי, ההתמקדות היא בסיוע ליחידים להבהיר את הערכים והאמונות שלהם, ולחקור כיצד ערכים ואמונות אלו מעצבים את מחשבותיהם, רגשותיהם והתנהגויותיהם. זה יכול להיות שימושי במיוחד עבור אנשים הנאבקים בבעיות הקשורות למשמעות, למטרה ולכיוון בחייהם. על ידי הבהרת הערכים והאמונות שלהם, אנשים יכולים לקבל הבנה עמוקה יותר של מה שבאמת חשוב ובעל ערך עבורם, ויכולים להשתמש בהבנה זו כדי להנחות את הבחירות והפעולות שלהם.
ייעוץ פילוסופי הוא ייעוץ הנעזר בכלים פילוסופים. היועץ מלווה את האדם החוקר והשואל בהתלבטויותיו, נוגע עימו במקומות העמוקים של קיומו ועוזר לו לרכוש מיומנות בהתמודדות פילוסופית עם החיים.
ראשית, נבין את פרוש המושג פילוסופיה. פילוסופיה (ביוונית – אהבת החוכמה) מבקשת להבין את האדם ואת העולם שסביבו, ולשם כך נוצרו מגוון עשיר של תפיסות עולם על ידי פילוסופים שונים. היועץ הפילוסופי מביא מהפילוסופיה את שיטות החקירה, את אופן ביצוע המחקר בפיתוח תזה (רעיון שאדם מציג, תוך שהוא בוחן את מאפייניו ומשמעותו) שהינה השקפת עולם כוללת ליצירת בהירות ועוצמה בעולמו של הנועץ, קרי בתפיסתו הפילוסופית. זאת משום שהייעוץ הפילוסופי מניח כי כל אדם הינו פילוסוף ולכן תפיסת עולמו, תפקידו בעולם, פתרון הדילמות שלו, כולן לגיטימיות וכל התשובות מקורן בנועץ.
בחיי כל אדם רגעי התלבטות מהותיים, משברי זהות, שאלות של הגשמה, מימוש עצמי, דילמות, בלבול, כמיהה לשינוי ליצירה עצמית ועוד. רגעים אלו משקפים שאלות מהותיות הקשורות לגרעין הקיום של האדם, לאופן בו הוא רואה את עצמו ואת העולם. אלו שאלות יסוד הקשורות בהשקפת עולמו של האדם, או במלים אחרות, אלו שאלות פילוסופיות. תורת הפילוסופיה המבקשת להבין את האדם ואת העולם סביבו, פיתחה במשך אלפי שנים מגוון עשיר של תפיסות עולם ולכן הפילוסוף המוכשר, מצויד במתודולוגיות לחקירה, ביקורת ופיתוח של השקפות עולם. היועץ הפילוסופי היישומי רותם מהפילוסופיה את היכולות, הכישורים והמתודולוגיות השונות לתהליך ההבהרה, החידוד והיצירה של הנועץ.
הנחת היסוד
הייעוץ הפילוסופי מניח כי כל אדם הינו פילוסוף כלומר גם הנועץ הינו פילוסוף אמיתי בתהליך הייעוץ ולכן תפיסת עולמו, תפקידו בעולם ואופן פתרון הדילמות שלו, כולן לגיטימיות וכל התשובות מקורן בנועץ. בעצם היועץ הפילוסופי מלווה את האדם החוקר והשואל בהתלבטויותיו, נוגע עימו במקומות העמוקים של קיומו, ועוזר לו לרכוש מיומנות בהתמודדות עם החיים, ומצביע על תפיסות עולם חלופיות האפשריות לנועץ. תפיסות העולם של הנועץ לא תמיד נהירות לנועץ בעצמו ובמהלך הייעוץ נחשפים המימדים השונים של השקפות עולמו ונחשפות דרכים נוספות המצפות רק לו, והמתבהרות לו במהלך הייעוץ. היועץ הפילוסופי נדרש להגיע לא רק עם מטען פילוסופי עשיר, אלא אף עם היבטים מגוונים של החיים, ניסיון מעשי ויצירתי. וזאת על מנת לאפשר לנועץ לראות את ממדי השקפת העולם מולה הוא ניצב, ואת העכבות והאפשרויות הטמונות בה, לא בהקשר אוטופי (רעיונות טובים אך בלתי-ישימים) או אידיאלי (השואף לשלמות) כי אם בהקשר הממשי והמעשי של החיים. חשוב לציין כי בייעוץ מעין זה, הדן וחוקר שאלות, אמונות ודעות מהותיות בחיי האדם, חשוב שהיועץ יהיה אדם ירא שמיים ובעל השקפה אמונית זהה לנועץ.
רוב שיטות הייעוץ נעשות באמצעות דיאלוג ומטרתה הראשונית של השיחה היא להתחקות ברמה העובדתית אחר עולמו של הנועץ. מתוך שיחה זו יבחינו היועץ והנועץ במושגים החוזרים על עצמם ומבטאים סוגיה או דילמה המעסיקה את הנועץ. לאחר שזו הוגדרה, ניתן לפנות לפילוסופיה “ולהטריח את הזקנים”, מאחר וכל סוגיה מהותית העסיקה פילוסופים רבים לפנינו בדרכים שונות.
חשוב לציין כי הייעוץ הפילוסופי אינו תחום קליני. אין הוא מתמקד בהפרעות נפשיות, אינו מצייר “מפה של הנפש” ובוודאי שלא מייעץ בלקיחת תרופות. לו מרינוף כינה את הייעוץ הפילוסופי “תרפיה לשפויים”: היועץ אינו מתעניין במה קרה לנועץ לפני 30 שנה ביחסיו עם אימו אלא בפרשנות שהאדם נותן לאירועים שונים בחייו.
השלב הראשון בטיפול הוא שלב של מפגש וחיבור. ייתכן וזו תהיה הפעם הראשונה בה תרגישו שמישהו פוגש אתכם באמת.
זה שלב של היכרות שלכם עם עצמכם, ושל היכרות בינכם לבין המטפל. זה השלב בו תחליטו אם אתם מוכנים להתחיל בתהליך.
בשלב השני של הטיפול הנפשי – אנו מממקדים את הנושאים העיקריים בהם ברצוננו לעסוק.
השינוי מתחיל להתרחש אט אט על ידי מפגש עם הכאב ועל ידי עיבוד החוויות הקשות, כמו גם על ידי חיבור שלכם לכוחותיכם, ופשוט לעצמכם.
לעיתים התהליך מתרחש מאליו – ומעצם ההתחברות מתרחשת צמיחה. אך לעיתים התהליך הוא לא פשוט. הוא דורש מאבק, מאמץ, העזה. הוא דורש חזרה ובירור הרצון שוב ושוב כדי ליצור חוויה חדשה.
במהלך התהליך תלמדו ותקבלו כלים מגוונים להתנהלות והתמודדות בחיים עם מצבים יומיומיים כמו גם עם מצבים מאתגרים בחייכם
מתוך ההתחברות שלכם לעצמכם – השמחה שהיתה חבויה מאחור פורצת החוצה וממלאת את חייכם!
כעת אתם חופשיים להגשים את עצמכם בתחומי חייך השונים האישיים והמקצועיים.
חלק מהתהליך הוא לגלות מחדש אילו תחומים אתם מעוניינים להגשים בחייכם – ולמצוא את הדרך אליהם.
זכויות יוצרים © Psychole Template Kit מאת Jegtheme 2023. כל הזכויות שמורות.