ylogotherapy@gmail.com
ylogotherapy@gmail.com
EMDR היא שיטת טיפול פסיכותרפית מבוססת מחקר, קצרת מועד יחסית, ממוקדת, העוסקת בעיבוד חוויות שהחלו את השרשרת המשולשת של תפיסה, רגש וחוויה. קיצור השם EMDR הוא Eye Movement Desensitization and Reprocessing – הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים.
השיטה נועדה לטפל בתסמינים נפשיים הנובעים מחשיפה לטראומה (כגון תאונה, הלם קרב וכדומה) או כל אירוע משברי אחר הגורם למצוקה נפשית רבה ושיבוש התפקוד הרגיל והשוטף. ניתן להשתמש בשיטה זו גם לטיפול במשברים ובעיות נפשיות פחות חריפות.
אמנם השיטה פותחה לעבודה באמצעות תנועות עיניים, אך כיום משתמשים בגירויים שונים המערבים את שתי ההמיספרות של המוח (בין ההמיספרה הימנית לשמאלית), לדוגמא – תיפוף על הברכיים, רטט חשמלי עדין הרוטט לסירוגין בכל יד, שימש באוזניות שמע בכל צד לסירוגין ועזרים אחרים הדומים לעיקרון זה.
תרפיית EMDR היא שיטת טיפול קצרת מועד המיועדת במיוחד לטיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית ובתגובות נוספות לאירועים טראומטיים, וכן נמצאה יעילה לטיפול בהפרעות אחרות דוגמת חרדה ודיכאון, פוביות, התמכרויות, ובמשברי חיים. השיטה מושתתת על גירוי בילטרלי, דהיינו כזה המפעיל את שתי ההמיספרות במוח, המושג באמצעות תנועות עיניים ובדרכים נוספות. יעילותה של השיטה נתמכת במחקרים רבים והיא קיבלה הכרה רחבה על ידי ארגוני בריאות הנפש ברחבי העולם כאחת השיטות המומלצות לטיפול בטראומה.
טיפול EMDR כולל תשומת לב לשלוש תקופות זמן: העבר, ההווה והעתיד. מיקוד ניתן לזיכרונות מטרידים בעבר ולאירועים קשורים. כמו כן, הוא ניתן למצבים נוכחיים הגורמים למצוקה, ולפיתוח הכישורים והעמדות הדרושים לפעולות עתידיות חיוביות. עם טיפול EMDR, פריטים אלה מטופלים באמצעות גישת טיפול בת שמונה שלבים.
שימוש ב-EMDR לטיפול ב-PTSD
טיפול EMDR משתמש בגישה מובנית בת שמונה שלבים הכוללת:
שלב 1: נטילת היסטוריה שלב 2: הכנת הלקוח שלב 3: הערכת זיכרון היעד שלבים 4-7: עיבוד הזיכרון לרזולוציה אדפטיבית שלב 8: הערכת תוצאות הטיפול
עיבוד של זיכרון ספציפי מסתיים בדרך כלל בתוך אחד עד שלושה מפגשים. טיפול EMDR שונה מטיפולים אחרים המתמקדים בטראומה בכך שהוא אינו כולל חשיפה ממושכת לזיכרון המעיק, תיאורים מפורטים של הטראומה, אתגר לאמונות לא מתפקדות או מטלות בית.
השלבים של EMDR
לקיחת היסטוריה ותכנון טיפולים
בנוסף לקבלת היסטוריה מלאה וביצוע הערכה מתאימה, המטפל והלקוח עובדים יחד על מנת לזהות יעדים לטיפול. היעדים כוללים זיכרונות עבר, טריגרים נוכחיים ומטרות עתידיות.
הכנה
המטפל מציע הסבר לטיפול, ומציג ללקוח את ההליכים, תרגול תנועת העיניים ו/או מרכיבי BLS אחרים. המטפל מבטיח שללקוח יהיו משאבים מתאימים לניהול השפעות, ומוביל את הלקוח דרך תרגיל Safe/Calm Place.
הערכה
השלב השלישי של ה-EMDR, הערכה, מפעיל את הזיכרון הממוקד בפגישה, על ידי זיהוי והערכה של כל אחד ממרכיבי הזיכרון: דימוי, קוגניציה, השפעה ותחושת גוף.
שני מדדים משמשים במהלך מפגשי טיפול ב-EMDR כדי להעריך שינויים ברגש ובקוגניציה: סולם היחידות הסובייקטיביות של הפרעות (SUD) וסולם תוקף הקוגניציה (VOC). שני האמצעים משמשים שוב במהלך תהליך הטיפול, בהתאם לנהלים הסטנדרטיים:
סולם תוקף הקוגניציה (VOC).
סולם יחידות הפרעה סובייקטיביות (SUD).
הקהייה
בשלב זה, הלקוח מתמקד בזיכרון, תוך עיסוק בתנועות עיניים או BLS אחר. ואז הלקוח מדווח על כל מחשבות חדשות שעלו. המטפל קובע את המיקוד של כל קבוצה של BLS באמצעות נהלים סטנדרטיים. בדרך כלל החומר המשויך הופך למוקד של הסט הבא של BLS קצר. תהליך זה נמשך עד שהלקוח מדווח שהזיכרון אינו מציק יותר.
הַתקָנָה
השלב החמישי של EMDR הוא ההתקנה, שמחזקת את ההכרה החיובית המועדפת.
סריקת גוף
השלב השישי של EMDR הוא סריקת הגוף, שבה מתבקשים הלקוחות להתבונן בתגובתם הפיזית תוך כדי חשיבה על האירוע וההכרה החיובית, ולזהות כל מצוקה סומטית שיורית. אם הלקוח מדווח על הפרעה כלשהי, נעשה שימוש בהליכים סטנדרטיים הכוללים את ה-BLS לעיבודה.
סגירת מעגל
סגירה משמשת לסיום הפגישה. אם הזיכרון הממוקד לא עובד במלואו בפגישה, נעשה שימוש בהוראות וטכניקות ספציפיות כדי לספק בלימה ולהבטיח בטיחות עד הפגישה הבאה.
הערכה מחדש
הפגישה הבאה מתחילה בשלב שמיני, הערכה מחדש, במהלכו מעריך המטפל את המצב הפסיכולוגי הנוכחי של הלקוח, האם נשמרו השפעות הטיפול, אילו זיכרונות עלולים לצוץ מאז הפגישה האחרונה, ועובד עם הלקוח על מנת לזהות יעדים לשוטף. מוֹשָׁב.
השלב הראשון בטיפול הוא שלב של מפגש וחיבור. ייתכן וזו תהיה הפעם הראשונה בה תרגישו שמישהו פוגש אתכם באמת.
זה שלב של היכרות שלכם עם עצמכם, ושל היכרות בינכם לבין המטפל. זה השלב בו תחליטו אם אתם מוכנים להתחיל בתהליך.
בשלב השני של הטיפול הנפשי – אנו מממקדים את הנושאים העיקריים בהם ברצוננו לעסוק.
השינוי מתחיל להתרחש אט אט על ידי מפגש עם הכאב ועל ידי עיבוד החוויות הקשות, כמו גם על ידי חיבור שלכם לכוחותיכם, ופשוט לעצמכם.
לעיתים התהליך מתרחש מאליו – ומעצם ההתחברות מתרחשת צמיחה. אך לעיתים התהליך הוא לא פשוט. הוא דורש מאבק, מאמץ, העזה. הוא דורש חזרה ובירור הרצון שוב ושוב כדי ליצור חוויה חדשה.
במהלך התהליך תלמדו ותקבלו כלים מגוונים להתנהלות והתמודדות בחיים עם מצבים יומיומיים כמו גם עם מצבים מאתגרים בחייכם
מתוך ההתחברות שלכם לעצמכם – השמחה שהיתה חבויה מאחור פורצת החוצה וממלאת את חייכם!
כעת אתם חופשיים להגשים את עצמכם בתחומי חייך השונים האישיים והמקצועיים.
חלק מהתהליך הוא לגלות מחדש אילו תחומים אתם מעוניינים להגשים בחייכם – ולמצוא את הדרך אליהם.
זכויות יוצרים © Psychole Template Kit מאת Jegtheme 2023. כל הזכויות שמורות.